ION ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

x
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
right

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει "σοκολάτα"; Ποια προϊόντα ΙΟΝ είναι κατάλληλα για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη; Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε κάποιες απαντήσεις στις πιο γλυκές σας ερωτήσεις!

για την ΙΟΝ

Το όνομα της εταιρείας έχει άρωμα… μενεξεδένιο, καθώς το «ίον το εύοσμον» είναι ο μενεξές.

Ο κωδικός barcode δεν δηλώνει την χώρα παραγωγής των προϊόντων. Η πληροφόρηση που περιέχεται στον κωδικό αυτό εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς, κυρίως για την διακίνηση και την πώληση των προϊόντων.

Ο λόγος για τον οποίο τα προϊόντα ΙΟΝ έχουν διαφορετικό barcode από άλλα ελληνικά προϊόντα είναι απλώς ότι η ΙΟΝ ξεκίνησε την κωδικοποίηση στη δεκαετία του 1980, όταν δεν υπήρχε ακόμη φορέας barcode στην Ελλάδα, οπότε και το σύστημα υλοποιήθηκε από αντίστοιχο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία).

Όλα τα προϊόντα της ΙΟΝ παράγονται στην Ελλάδα, στις γραμμές παραγωγής της ΙΟΝ στην οδό Πειραιώς (σοκολάτες, σοκολατίνια), στην Άρτα (γκοφρέτες και candy bars), καθώς και στο Μαρκόπουλο Αττικής (εποχιακά προϊόντα σοκολάτας, Πασχαλινά αυγά, Χριστουγεννιάτικα).

H ΙΟΝ είναι πλέον η μόνη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας στην Ελλάδα που διαθέτει όλη την διαδικασία παραγωγής, από τον σπόρο του κακάο έως το τελικό προϊόν. Με άλλα λόγια, το σύνολο των εισαγωγών καρπών κακάο στην Ελλάδα γίνεται για λογαριασμό της εταιρείας μας. Έτσι είμαστε σε θέση να ελέγχουμε πλήρως την ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση των προϊόντων μας.

Τα δικαιώματα προβολής των διαφημιστικών ταινιών ανήκουν στις εταιρείες παραγωγής των ταινιών και οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν δικαίωμα χρήσεως, ανάλογα με τη χώρα, τον χρόνο και το μέσο προβολής (τηλεόραση, internet, κινηματογράφος κλπ.). Επομένως, τα δικαιώματα δεν ανήκουν στην ΙΟΝ και κατόπιν αυτού δεν είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε ή να απαγορεύσουμε την χρησιμοποίηση των διαφημιστικών μας ταινιών.

για τα προϊόντα ΙΟΝ και διατροφικά χαρακτηριστικά

Οι Σοκολάτες Υγείας ΙΟΝ, είτε οι απλές είτε με ξηρούς καρπούς, είναι νηστίσιμες, καθώς δεν περιέχουν γάλα ή κάποιο άλλο ζωικό συστατικό. Νηστίσιμη είναι επίσης και η Σοκοφρέτα Υγείας, αλλά και όλη η σειρά Dark – εκτός της ΙΟΝ Dark με αμύγδαλα και αλατισμένη καραμέλα.

Οι γκοφρέτες και οι σοκολάτες με βάφλα ή μπισκότο περιέχουν γλουτένη. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της ΙΟΝ, ουσιαστικά δεν περιέχουν και πρωτεΐνη σίτου (γλουτένη).

Ωστόσο, εφόσον στην ίδια μονάδα παραγωγής χρησιμοποιούνται άλευρα σίτου, αναγράφεται υποχρεωτικά στα προϊόντα η διατροφική επισήμανση «ίχνη πρωτεΐνης σίτου», για την περίπτωση της επιμόλυνσης.

Τα μόνα προϊόντα ΙΟΝ χωρίς τη συγκεκριμένη διατροφική επισήμανση είναι το Κακάο ΙΟΝ, η τρούφα και όλες οι σοκολάτες με stevia (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), καθώς παράγονται σε ξεχωριστή μονάδα. Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε η Σοκοφρέτα χωρίς Γλουτένη!

Έκτος από τη γλύκα και την ευεξία, η σοκολάτα χαρίζει στον οργανισμό και πολλά ακόμη οφέλη, καθώς κάποια από τα συστατικά της αποτελούν μικρούς διατροφικούς θησαυρούς!
Αντιοξειδωτική δράση: Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικούς παράγοντες που αποτρέπουν την οξείδωση του λίπους της σοκολάτας, αλλά και επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.
«Καλό» λίπος: Η σοκολάτα περιέχει λίπος από βούτυρο κακάο, ένα λιπαρό οξύ με ιδιαίτερη σύνθεση που το κάνει μοναδικό! Με 35% περιεκτικότητα σε στεατικό οξύ και 65% σε ελαϊκό – δύο οξέα ουδέτερα όσον αφορά στη χοληστερίνη – το βούτυρο κακάο δεν δρα απαραίτητα αρνητικά στις παραμέτρους του μεταβολισμού και στη χοληστερίνη! Εξάλλου, το λίπος στη σοκολάτα περιέχει άλφα-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε.
Πηγή χαλκού: Το ξέρατε ότι η σοκολάτα αποτελεί βασική πηγή διατροφικού χαλκού; Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, η μαύρη σοκολάτα και τα ζαχαρωτά καλύπτουν τη μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό!

για τη σοκολάτα

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία της λέξης μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι βαθιά στον χρόνο, κάπου στην Κεντρική Αμερική! Ετυμολογικά, φαίνεται ότι προέρχεται από τη λέξη xocoatl των Αζτέκων, που προέρχεται από το xoco- (πικρό) και από το –atl (νερό). Και φυσικά, αναφερόταν στο πικρό ρόφημα που παρασκεύαζαν οι Αζτέκοι από τους καρπούς του κακαόδεντρου, από το 1000 μ.Χ. ήδη! Άλλες πηγές αναφέρουν και τους προγενέστερους Μάγια ως «νονούς» της λέξης, μιας και από το 200 π.Χ. είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση του ψηλόλιγνου δέντρου! Ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, στο 1900 π.Χ., μας οδηγούν ευρήματα από την εποχή των Ολμέκων, οι οποίοι φαίνεται ότι απολάμβαναν ρόφημα κακάο σε ειδικά κυλινδρικά δοχεία!

Ο βοτανολόγος Λινναίος, τον 18o αιώνα, έδωσε στο κακαόδεντρο την επιστημονική ονομασία Theobroma cacao. Από που προέρχεται αυτή η περίεργη ονομασία; Σύμφωνα με γλωσσολόγους που κατάφεραν να ανασκευάσουν τη γλώσσα του αρχαίου πολιτισμού των Ολμέκων, η λέξη «κακάο» ήδη υπήρχε στο λεξιλόγιό τους. Όσο για το γένος Theobroma, η λέξη έχει ρίζες ελληνικές, καθώς σημαίνει «η τροφή των θεών» (θεών βρώση).

Σήμερα, στην Αφρική παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κακάο, σχεδόν διπλάσια αυτής που παράγεται στην Αμερική. Οι πρώτες χώρες στην παραγωγή κακάο είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, η Νιγηρία και το Καμερούν, αλλά και η Ινδονησία.

Μαντέψτε… Σε ελάχιστα πιο χαμηλή θερμοκρασία από αυτήν του ανθρώπινου σώματος. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν λέμε ότι η σοκολάτα λιώνει στο στόμα, το εννοούμε! Και ίσως είναι κι αυτή μια από τις ιδιότητες που μας κάνουν να… λιώνουμε από λαχτάρα γι’ αυτήν!

Και ο νικητής είναι… η Ελβετία! Εξάλλου η παραγωγή σοκολάτας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τη χώρα, καθώς εκεί αναπτύχθηκε η σοκολατοποιΐα τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά, το 2015, η μέση κατανάλωση σοκολάτας στην Ελβετία ήταν 11 κιλά ανά άτομο, το πιο λαχταριστό ρεκόρ!

Η ΙΟΝ, μία εταιρεία απόλυτα ελληνική, με τρεις μονάδες παραγωγής, διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων στη χώρα καθώς και το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής αγοράς σοκολατοειδών προϊόντων, που ξεπερνά το 33%.